Aleholm
 - lite mindre, mycket bättre

Yrkesutbildning

Vård- och omsorgsutbildning

Vill du arbeta med människor? Då är kanske Vård- och omsorgsutbildning något för dig. Utbildningen är på gymnasienivå och 1,5 – 2 år beroende på vilka kurser du har med dig från tidigare gymnasiestudier. Under utbildningen gör du tre praktikperioder på vardera fyra veckor någonstans på höglandet. Du får därför räkna med resor som du får bekosta själv. Ett hygienkrav är att du kan arbeta i kortärmad klädsel.

Du är behörig till utbildningen efter avslutad grundskola. Vi rekommenderar att du även har läst den första kursen i svenska på gymnasiet. Efter utbildningen kan du arbeta som undersköterska, skötare eller personlig assistent. Körkort är ofta ett krav för att få anställning. Läs mer om utbildningen härPDF.PDF

Tidigare elever berättar

Litteraturlista KVO19 höstterminen 2020PDF

Litteraturlista KVO20 höstterminen 2020PDF

Kontaktperson: Ulrika Petersson
E-post: ulrika.petersson@savsjo.se
Tel: 0382-155 34

Restaurang- och livsmedelsutbildning: Kock

Tycker du om att komponera spännande menyer eller att experimentera med olika kryddor och prova nya rätter? Då är kanske Kockutbildningen något för dig. Utbildningen är på gymnasienivå och 1,5 år lång. Du är behörig till utbildningen efter avslutad grundskola.

Efter utbildningen kan du arbeta som ekonomibiträde eller kock.

Restaurang- och livsmedelsutbildning: Bageri- och konditori

Gillar du att sätta surdegar och kavla wienerbröd? Eller gör du hellre smarriga chokladkakor och praliner? Då är Bageri- och konditoriutbildningen något för dig. Utbildningen är på gymnasienivå och 1,5 år lång. Du är behörig till utbildningen efter avslutad grundskola.

Industriteknisk utbildning

Är du praktisk och noggrann? Är du intresserad av teknik och tillverkning? Då kan en industriteknisk utbildning vara något för dig. På Aleholm kan du utbilda dig till CNC-operatör eller Svetsare. Under utbildningstiden varvas praktik med teori och arbetsförlagd utbildning på ett företag kan förekomma.

Du är behörig till utbildningen efter avslutad grundskola. Utbildningen är på gymnasienivå och utbildningstiden beror på dina förkunskaper.

Elever berättar

Bygg och anläggning: Lärlingsutbildning, Byggnadsträarbetare

Är du en praktiker med huvudet på skaft? Då kan byggutbildningen vara något för dig.

Utbildningen är cirka 1,5 år lång och genomförs till minst 70% på en arbetsplats. Du får en grundutbildning som byggnadsträarbetare. Därefter söker du anställning på företag där du gör färdigt utbildningen som lärlingsanställd. Ett yrkesbevis kan utfärdas efter genomförda praktiktimmar av branschorganisation BYN.

Du är behörig till utbildningen efter avslutad grundskola. Utbildningen är på gymnasienivå och utbildningstiden beror på dina förkunskaper.


Yrkesvux

Yrkesvux erbjuder kurser från yrkesinriktade gymnasieprogram och riktar sig till de grupper som saknar gymnasieutbildning eller som behöver komplettera en gymnasial yrkesutbildning. Det ska också vara möjligt för den som läst en studieförberedande gymnasieutbildning att växla om och skaffa sig en gymnasial yrkesutbildning. I målgruppen ingår bland annat nya svenskar som antingen behöver komplettera sin yrkesinriktning eller skaffa sig en helt ny.

Om samtliga behöriga sökande inte kan tas emot till en utbildning, skall företräde ges till den som oavsett tidigare utbildning har en svag ställning på arbetsmarknaden, exempelvis genom varsel eller arbetslöshet.

Studiestöd för kurser inom Yrkesutbildning kan sökas via CSN.

 Hjärtlandavägen 9, 576 80 Sävsjö     Tel: 0382-153 91     Frånvaroanmälan: 010-888 70 50 eller via Vklass         Mejl: aleholm@savsjo.se